Home / Përsiatje (page 5)

Përsiatje

Përsiatje

Punëtorët, “specia” më e rrezikuar në Kosovë

Fadil Maloku 1. Pas luftës së ndodhur në Kosovë, shumica e punëtorëve të gjigandit të njohur të Trepçës të cilët në kohën e regjimit serb bënë që të mbahen si një ndër katalizatorët kryesor që katapultuan në botë të vërtetën mbi segregacionin, diskriminimin dhe padrejtësitë që atëbotë ushtrohej nga estabilishmenti …

Më Shumë

Kush po falimenton në Kosovën e “lirë, demokratike dhe të pavarur”?

Fadil Maloku 1. “Viktimat e falimentimit” në Kosovë prodhuan shtresa të reja. Pse, “viktimat e falimentimit”? Po, “viktima të falimentimit” ishin dhe mbetën akoma të gjithë ish punëtorët e ish sistemit që me procesin e privatizimit, ose i humbën vendet e tyre të punës ose nuk po mundën t’u akomodohen …

Më Shumë

Abdulla Mehmeti: NË 73 VJETORIN E LINDJES SË KRYETARIT TË PARË TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

IBRAHIM RUGOVA (2 dhjetor 1944 – 21 janar 2006) Ibrahim Rugova u lind më 2 dhjetor të vitit 1944 në fshatin Cerrcë, komuna e Istogut. Shkollën fillore e kreu në Istog, të mesmen e kreu në Pejë, më 1967. Fakultetin Filozofik – Dega Gjuhë e Letërsi Shqipe e kreu në …

Më Shumë

Shoqëria kosovare, një “shoqëri periferike” (peripheral society), që krimi dhe korrupsioni s’po e lë mi qel sytë

Fadil Maloku (Shkrimi u dedikohet kryesisht studenteve te mij dhe gjithë atyre që s’pritojnë ta lexojnë) 1. Shoqëria kosovare e pasluftës duket se iu ekspozua midis shumë formave të presionit dhe ekzaltimit edhe një fenomeni të ri që në sociologjinë bashkëkohore njihet si fenomen i “periferizimit”. Kur të analizohet në …

Më Shumë

Pse Amerika, të bëhet garantuese e “Marrëveshjes historike” me Serbinë?

Fadil Maloku 1. E mira së mirës, do ishte sikur prezenca e SHBA-ve, të demonstrohej përmes aktit dhe faktit të pranimit në negociatat finale të statusit të Kosovës. Tani, kujtojë që qeveria e Kosovës ka bë mirë që po insiston në prezencën amerikane. Edhe për një arsye të thjesht; Amerika, …

Më Shumë

Zoti në mendje, djalli në pantallona!

Nga Gerina Mullaj S’ka kaluar shumë kohë qyshkur më pyeti moderatorja e një emisioni nëse shkrimet i bëj për të tërhequr vëmendje. Përgjigja ime ishte e nxituar dhe idiote: Po e bëj për vemendje! S’do mend që përgjigja nuk përfaqësoi vërtetësinë time ashtu sikurse përfaqësoi besimin tim të hershëm se …

Më Shumë

Toka e Medvegjës, me fatin e Mollës së Kuqe, pret Presidentin Shqiptar!

 Valon Jashari* Presidenti Shqiptar do të vizitoj “tokën” e Medvegjës, por, jo edhe banorët e saj, pasi që tashmë ky qytet shqiptar fatkeqësisht ka mbetur pa popullatë shqiptare. Vizita e paralajmëruar përmes mediave që do ti bëjë Medvegjës Presidentit shqiptar Ilir Meta është domethënëse , shikuar nga aspekti i politikës …

Më Shumë

Drejtësia në Eulex-drejtësi e satisfaksionit nga fraksioni kriminal në këtë mision

Valon Jashari* “Drejtësia e vonuar është drejtësi e humbur!” Të ballafaqohesh me organet e Eulex-it, jo shumë herë mundesh të kesh një përceptim edhe të gabuar. Ne si shqiptar kemi vuajtur nën pushtime të ndryshme ndër shekuj dhe rrjedhimisht kemi vuajtur edhe nga sistemi i një drejtësie të drejtë. Në …

Më Shumë

Flamuri ynë dhe flamuri i tyre

Fadil Lepaja Ka diçka të tillë? Ka ende ide se shqiptarët nuk janë dhe nuk duhet të jenë “të përbashkuar” rreth flamurit të tyre? Rilindja shqiptare, në regjion, sot po përballet me kundërshtinë e të gjitha fuqive që dikur i kishin mbajtur apo mbajnë ende nën pushtim viset e banuara …

Më Shumë

PAQET BALLKANIKE, URA E VJETËR DHE GJENERALI PRALJAK

Mentor Tahiri Luftërat në ish-Jugosllavi janë një fatkeqësi e madhe njerëzore me rreth 200 mijë të vrarë dhe me 4 milion njerëz të zhvendosur. Shumë nga të zhvendosurit me dhunë, asnjëherë më nuk u kthyen në shtëpitë e tyre. Në dimensionin e gjerë të saj, tragjedia në ish-Jugosllavi mbase efektivisht …

Më Shumë