Home / Përsiatje (page 10)

Përsiatje

Përsiatje

Veliu: Tërheqja e njohjes nga Surinami është jolegjitime, që shpërfill të drejtën ndërkombëtare

Në të drejtën ndërkombëtare njohja e një shteti është një akt politik; nuk ka asnjë detyrim në të drejtën ndërkombëtare për të njohur një shtet, as të drejtë që sanksionon se një shtet detyrimisht duhet të njihet nga një shtet tjetër. Por, ka një të drejtë ndërkombëtare, e cila e …

Më Shumë

Historia jonë është shkruar me Gjakun e Penën e Dëshmorëve tanë të Luftës e të Paqës, nuk mund të ndryshohet nga kërkesat e shqipfolësve!

Shkruar nga Skënder Jashari Këto vitet  e fundit, kemi pa që   nga  disa  subjekte kryesisht  të  dyshimta,  që  është  kërku  ndryshimi i Historisë  Kombëtare  Shqipëtare.  Tendenca e   tillë,   është  në  rritje  dhe  si e  tillë  përkrahet  vazhdimisht  nga    element  të  dyshimtë.  Ndryshimin  dhe përmisimin e  gabimeve   të  Historisë tonë, apo …

Më Shumë

Serbia po përgatitet, po Kosova?

Fadil Maloku 1. Serbia, gjithnjë deri sa të mbahet sferë e ndikimit të interesave ruse në Ballkanin Perëndimor, gjithnjë ka me qenë një kërcënim serioz për interesat gjithëshqiptare. Ajo në ketë faze të proceseve dhe zhvillimeve aktuale, nën trysninë që po ndodhë paralelisht në tri nivele (rajonale, kontinentale dhe globale), …

Më Shumë

Ku do na shpie kjo rrugë?!…

Nehat Jahiu A thua vallë ku do na shpie kjo rrugë në të cilën jemi nisur?!… A thua do na mallkojnë gjenaratat e reja që do vijnë pas nesh brez pas brezi?!… A thua na ka mbetur politika që të merremi ne te të gjithë që nga fëmijët e deri …

Më Shumë

Mbi komunizmin si rrugëtim utopik (Ndërmjet filozofisë dhe pseudopatriotizmit)

Mentor Tahiri Të gjitha ideologjitë gjejnë një taban të përsosur për lindjen e tyre në kriza. Këto kriza mund të jenë jo thjeshtë politike apo ekonomike, por gjithashtu mund të jenë kriza të boshllëkut të vlerave të përgjithshme të një shoqërie. Ideologjia e komunizmit lindi si kritikë ndaj industrializmit të …

Më Shumë

Fantazia e krijuesit provokon emocionet dhe botën tonë shpirtërore

KRIJUESI DHE FANTAZIA Nëse përherë jemi në kontakt me veprat artistike; aq më lehtë do ta njohim fantazinë dhe imagjinatën e krijuesit SHKRUAN: MR. BISLIM ALIU Është fare e kuptueshme, se secili krijues fantazon në mënyrën e vet dhe atë fantazi e shpërfaq në veprën artistike. Mirëpo, disa shikues (laikë) …

Më Shumë

Evropa e manipulueshme

Dr. Hysni Aliu Të jesh i manipulueshëm, do të thotë të kesh problem me identitetin tënd, të vuash nga shkurtpamësia dhe të qenurit jorealist në lidhje me atë se kush je, çka dëshiron, çka mundesh, si mundesh dhe deri ku mund të shkosh. Në psikiatri, të qenurit grandioz dhe jorealist …

Më Shumë

Kopshti i mallkuar

Prend Buzhala (DIALOG QYTETARËSH. Dy burra, tashmë në moshë, bisedojnë për lajmet, duke komentuar Konferencën për shtyp të një politikani tonë, që e quan kombin turk vëlla. Ata ishin ulur në një kafene… Njëri jeton në një skaj të qytetit, në një shtëpi të rrethuar me kopsht, pa fqinjët përreth. …

Më Shumë

Çerek shekulli i kaluar dhe çerek shekulli i ardhshëm

Arben Kurteshi Nga vetë natyra, pozita gjeografike, kultura dy shtetet tona janë shumë të pasura. Megjithatë, fakt është se ne kemi të bëjmë me dy shtete në zhvillim e sipër. Në shekujt e fundit e deri në fillim të shekullit 19-të ishim të pushtuar nga një pushtues që edhe vetë …

Më Shumë

Krahas idesë dhe parasë, vigjilenca është çelësi i suksesit në politikë

Abdulla Mehmeti Naimi ynë i madh, në poemën ,,Qerbelaja”, na porosit: ,,Me gjakun e qenit nuk lahet gjaku i Imam Hysenit”. Lëvizjet e reja politike, krahas betejës me kundërshtarët, duhet t’ë kujdesen maksimalisht edhe për komplotet që mund t’u përgatitin shërbimet sekrete, duke u infiltruar në radhët e tyre armiq …

Më Shumë