Home / Kulturë (page 4)

Kulturë

Kulturë

Vera Istrefaj: Kuqëlimi

Ngrita kokën dhe kuptova se sytë gati më ishin  errur nga lodhja Kishte 20 minuta që kaloja nëpër duar ngjyra e modele nga më të ndryshmet të shalleve. Ndjeva dhjetëra shigjeta sysh të ngulura tek unë. Përballë fytyrave të shumta të njerëzve që po më shihnin, unë mbeta e habitur, …

Më Shumë

Në 85-vjetorin e lindjes: TINKA KURTI, ARTISTE E SHQUAR DHE E DASHUR E SKENAVE TONA…

  1. Para pak vitesh, Shoqata “Nikajmërtur”, e krahinës me të njëjtin emër, në Malësinë e Gjakovës (Tropojë), organizoi një koncert të madh festiv, në mjediset e Pallatit të Kongreseve, në kryeqytetin Tiranë. Ndër të ftuarit  në sallë, që iu drejtua me fjalë të ngrohta pjesëmarrësve të shumtë nikajmërturas, ishte …

Më Shumë

JAM SHNDËRRUAR NË NJË “CYBORG”

Zekerija Idrizi (fragment nga dorëshkrimi im aktual “Monolog”) Aty diku nga fundi i novelës sime “Arratisja nga “vdekja” kam shkruar për dialogun e imagjinuar në mes Ilirit, si teozof sizifian, dhe gurit: “GURI: “Po cili është përfytyrimi yt më komik me mua?” UNË: “Përçdoherë, kur luaj atë rolin e Sizifit …

Më Shumë

Xheladin Çitaku: RRJEDHË E VAZHDIMËSISË POETIKE (Ismet Tahiraj: SYTË E BUZËQESHJES – Vëllim poetik)

Ndesitë shpirtërore lënë vrragë dhe reflektohen në vargun e poetit, që i përqaset përshkrimit të dimensioneve jetësore, duke e ngjyruar atë në ngjyra të theksuara të simbolikës dhe lirizmit refleksiv. Ismet Tahiraj ka ndërtuar një trase të standardizuar, nëpër të cilën e shpie vargun e tij, shtjellon motivet, përshkon ndjenjën …

Më Shumë

Antonio Baldacci, udhëtimi enigmatik i botanistit-diplomat italian në Adriatikun Lindor

Historia e panjohur e një studiuesi që mblodhi dhe klasifikoi rreth 100 mijë bimë në Shqipëri. Por që, krahas tyre, publikonte edhe studime gjeopolitike për Shqipërinë dhe rajonin në vitet 1896-1903. Angazhimi në ushtrinë italiane në Vlorë në vitet 1914-1917 dhe bashkëpunimet me institutet dhe revistat shqiptare në kohën e …

Më Shumë

Lutfi Lepaja: TESPIDOVA E POETIT TË SHQUAR ANGLEZ V.H. ODN MBI POEZINË

1. Poeti është, para se gjithash, person i dashuruar me pasion në gjuhë. S’di kjo dashuri a është shenjë e dhuntisë poetike të tij apo vetëdhunti – sepse dashuria nuk zgjedhet por fitohet – por është e mundshme që kjo të jetë shenjë përmes së cilës mund të mësohet për …

Më Shumë

Imer Rusinovci: Kujtojmë dhjetëvjetorin e vdekjes së akademik Remzi Bakallit

Në këtë 10 vjetor të vdekjes së akademik Remzi Bakallit, e kam të pamundur të shprehu dhimbjen e përjetshme për të, sepse e kisha vështirë të gjeja fjalët e duhura edhe dikur kur e kisha përballë në tryezë, pavarësisht se në bisedë ofronte gjithmonë modestinë e barabartë. Doajeni i bujqësisë …

Më Shumë

Ilmi Rexhepi: 25 vite apo 25 vjet?

Në të dy fotografitë, shumësi “vite” është përdorur gabimisht, në vend të shumësit “vjet”. Shqip thuhet: 100 vjet, 25 vjet (dhe jo 100 vite, 25 vite). Këto përdorime të gabuara, madje edhe për raste të veçanta, si ky i shënimit të përvjetorit të një institucioni arsimor, tregojnë nevojën dhe detyrën …

Më Shumë

Shefqet Bylykbashi: 75 vjetori i vdekjes, thënie nga Faik Konica

Ai konsiderohet si një nga mendjet më të mprehta, por dhe shumë i hidhur me realitetin dhe shqiptarët. Më poshtë kemi përzgjedhur disa thënie të tij ndër vite: –Dëshira për hakmarrje është susta më e fuqishme e shpirtit shqiptar. (Albania 4, 1907). -Shqiptari e ka zakon që kundërshton para se …

Më Shumë

Zekerija Idrizi: EDHE POET I VEÇANTË, EDHE PROFESOR I POEZISË NË UNIVERSITETIN E MEKSIKËS

Shkrimtari Xhevdet Bajraj është sot një prej poetëve më të mirë që njeh letërsia shqiptare. Që nga viti 1999 jeton në Mexico City, ku shkoi me bursë të Parlamentit Ndërkombëtar të Shkrimtarëve. Prej 12 vjetësh punon si profesor në Akademinë e Krijimtarisë Letrare në Universidad Autónoma de la Ciudad de México (UACM), …

Më Shumë