Home / Kulturë (page 2)

Kulturë

Kulturë

Gerina Mullaj – Fragment nga romani “Mëkati i shenjtë”

Herë pas here fillin e mendimit ia shkëpuste një duhmë lagështie, si peshqesh nga krroi i cili dukej se ish bashkuar me ankthin e saj, ai shfrynte, gulçonte, shpërndante në çdo pike presionin malor me të cilin derdhte ujin. Punëtorët andej tutje ishin qetësuar, mungesa e zhurmave që tejçoheshin prej …

Më Shumë

Albert Vataj: KRYEVEPRA E REALIZUAR 400 VITE MË PARË

Tabloja, “Rëmbimi i vajzave të Leucippus” që Peter Paul Rubensi realizoi në vitin 1617, flet nëpërmjet ngarkesës emocionale dhe mjeteve shprehëse të kësaj natyre. Figura plastike si skulptura të rrumbullakta që jetësohen nëpërmjet koloritit flakatar, gjithë patos, shprehin energjinë, kurajon, forcën dhe bukurinë e njeriut. Linja e horizontit e mbajtur …

Më Shumë

Nehat Jahiu: LE TA MBAJNË LART EMRIN E SHKOLLËS FAIK KONICA NXËNËSIT DHE ARSIMTARËT PËR TË VLERËSUAR JETËN DHE VEPRËN E TIJ MADHËSHTORE

FAIK KONICA Faik Konica ishte dhe mbetet një personalitet i madh i letrave shqipe. Veprat e tij me një nivel të lartë intelektual dhe kulturor, janë: Ç`është liria; Dr. Gjilpëra; Shqipëria si m`u duk; Përralla e tregtarit dhe e xhindit; etj. Konica njihet edhe si një nga publicistët më të …

Më Shumë

Ramiz Kuqi: VETËM DRITAT E NEONIT…

Ndryshimi i klimës, lëvizja e paktë që kishte bërë A. sa ishte në atdhe, ia kishte marrë pak forcën , dhe kjo i dukej si e habitshme atij. Kur shkeli në tokën nordike, doli disa herë për të lëvizur e për ta marrë veten, dhe ecja iu duk si ajo …

Më Shumë

Poema e Ndue Ukajt botohet në platformën e njohur online të letërsisë “Poetrybay”

Poema “E diela e Laurës”, e shkrimtarit nga Kosova Ndue Ukaj, është përkthyer në gjuhën angleze dhe është botuar në platformën online të letërsisë, “Poetrybay”. Në anglisht poema ka marrë titullin “Laura’s Sunday”. “Poetrybay” është prezantuar në vitin 2000 dhe përmban disa nga veprat më të bukura që po prodhohen …

Më Shumë

Erald Selca: Hëna Golemi, drejtoresha e suksesshme e Shkollës “Hasan Koçi” në Durrës

Historikisht femra shqiptare ka qenë shtyllë e familjes, edukimit dhe kombit tonë në çdo pikëpamje. Një nga ato femra histori suksesi është dhe pedagogja e shquar, drejtoresha e sh.f. “Hasan Koçi” në Durrësin antik. Znj. Hëna Golemi, një personalitet me vlera shumëdimensionale kreative dhe puntore, e palodhur, e afërt me …

Më Shumë

Skënder Lazaj: AKTIVITETI “FJALËT E SHPIRTIT” (FOTO)

Sot në Mantova, qytetin e artit dhe kulturës, Lidhja e Shkrimtareve dhe Artisteve Shqiptar në Itali, zhvilloi edicionin e dyte te konkursit poetik ‘Fjalet e Shpirtit’ ku morën pjese mbi 30 konkurrentë të të gjitha moshave, të ardhur nga qytete të Italisë që nga Pesaro, Cuneo, Milano, Bergamo, Brescia, Parma, …

Më Shumë