Home / Kulturë

Kulturë

Kulturë

Doli nga shtypi monografia “Shpanët në histori”, të përgatitur nga bashkëpunimi im me studiuesin Mëhill Elezi

Parathënien e librit e ka shkruar Prof. Dr. Pëllumb Xhufi. Ndue Shpani Paulin Shpani Gjon M. Lleshaj Dashamir Marku Parathënie Rindërtimi i historisë së Shqipërisë të periudhave të hershme kalon domosdoshmërisht nëpërmjet historive të fiseve e të familjeve, që kanë lënë emër dhe u kanë mbijetuar tallazeve të kohës. Historia mesjetare shqiptare do …

Më Shumë

Vjollca Tiku Pasku – ADOLESHENCA E PAPËRSËRITSHME (Tregim)

Vetullat e diellit përkëdhelën me një nuancë të kuqërremtë flokët e gjatë të Elenës, teksa ajo po sodiste perëndimin nga veranda e shtëpisë së saj. I pëlqente ky imazh, i cili dukej si një eksplozion flakërues mbi valëzimet e detit, që koteshin qetësisht në muzg. Shtëpia e saj në Patra, …

Më Shumë

Zize Liza Pepshi: Stinë më (pa) emër !

E pashë lodhjen tënde përmes një mjegulle të dëndur nate, e cila kishte lagur si në pabesi rrugën që Ti, po hidhje hapin. Dhe, aty pran, isha edhe unë, por nuk më vëreje fare që po ecja pikërisht në të njejtën rrugë, e cila ishte brymosur nga mjegulla e një …

Më Shumë

KRISTAQ TURTULLI: VDEKJA E SHEQERXHIUT, tregim

-Dëgjuat, vdiq Kosta sheqerxhiu! – bërtiti pijetari Haxhi Vera.             I përlotur, buzë tharë iu turr tavolinën së parë. Nuk mori lejë, rrëmbeu krikllën e birrës dhe e rrëkëlleu me gllënka të mëdha, rënkoi:- Na la…             Vështruam të vrenjtur birrën e derdhur në gjoksin e dobët e leshtor të Haxhi Verës …

Më Shumë

Artik Pellgu – MAJAT

Ta them qysh tani. Tri lloje njerëzish ka: – njerëz torollakë, që janë të shumtë; – njerëz më pak torollakë, që janë mesatarisht të shumtë; – dhe njerëz të paktë, që s’janë aspak torollakë. Të parët, për të cilët që në fillim thashë se janë torollakë dhe s’u bie ndër …

Më Shumë

Rexhepi: Sali Ramadani, sinonim i guximit, dijes dhe atdhedashurisë

Në organizim të Lëvizjes Kombëtare Shqiptare me kryetar Abaz Osmani, në Institutin Albanologjik në Prishtinë  u mbajt tubim përkujtimor për Sali Ramadanin, deputeti shqiptar që në vitin 1997 shpalosi flamurin kuq e zi në Parlamentin e Maqedonisë. Sali Ramadani ka lindur në vitin 1939 në Kërçovë. Ai ishte një protagonist i …

Më Shumë

UNIVERSITETI I DURRËSIT NË VITIN 1380

Prof.Dr.Jahja Drançolli Universetit i Durrësit i themeluar rreth vitit 1380, i pari i këtij lloji në Ballkan! Në fillim të viteve 90-të në shtypin ditor të Kosovës, si dhe në revistën Buletini i Fakultetit Filozofik (1993), kishte parë dritën një studim imi me titullin, Universiteti i Durrësit (së bashku me …

Më Shumë