Home / Ekonomi (page 20)

Ekonomi

Ekonomi

Punëtorët “pa letra” vërshojnë tregun e punës

Një numër i madh i punëtorëve në sektorin privat punojnë në mënyrë jo formale, pasi nuk i kanë nënshkruar kontratat e punës me punëdhënësit, thonë udhëheqës të sindikatës së punëtorëve. Kontrata nënkupton që punëdhënësi është i detyruar që të punësuarin ta paraqesë në Administratën Tatimore të Kosovës dhe institucionet tjera, …

Më Shumë

Korrupsioni pengesë kryesore për zhvillim ekonomik

“Me kujtohet kur kamë ardhur në Kosovë ishte viti 2009 nuk isha i shokuar por situata ishte shumë më e komplikuar se tani. Kosova ditët e sotme ka bërë një zhvillim marramendës, përmirësime të mëdha të cilat mund të shihen”.“Mendoj që ambienti i të bërit biznes në Kosovë është i …

Më Shumë

Sot fillon Java Ndërkombëtare e Parasë

Qëllimi i shënimit të kësaj jave është të nxisë ndërgjegjësim më të gjerë dhe të kuptuarit mbi nevojën për arsimim më të mirë financiar dhe përmirësimin e edukimit financiar. Kemi kënaqësinë të ftojmë një përfaqësues nga institucioni juaj,  përgjegjës të kësaj fushe, që të marrin pjesë në këtë organizim. Bashkëngjitur …

Më Shumë

Një e treta e fëmijëve në botë jetojnë në varfëri

Gratë dhe vajzat, banorët ruralë, popullsitë autoktone, minoritetet etnike, personat me aftësi të kufizuar, migrantët dhe refugjatët, si dhe komuniteti LGBTI janë në mesin e atyre që sistematikisht janë të përjashtuar dhe hasin në pengesa që nuk janë thjesht ekonomike, por edhe politike, sociale dhe kulturore. Gratë priren të jenë …

Më Shumë

10 profesionet më të paguara, nuk keni nevojë të keni diplomë

Shumë profesione janë nga më të kërkuarat, pa qenë nevoja për mbarimin e Universitetit: Nga drejtuesi i fermës, te kontrolli i fluturimit. Për disa profesione, është më mirë të bësh djalin/student-model: të shkosh në shkollë për të marrë nota të mira, të diplomohesh dhe specializohesh. Por jo gjithnjë një formim …

Më Shumë

Serbia nuk mund t’i përvetësojë pronat e Kosovës

Janë mbi 180 prona të ndërmarrjeve shoqërore të Kosovës jashtë territorit të saj, nga të cilat 110 gjenden në territorin e Serbisë. Në bazë të ligjeve në fuqi, këto prona administrohen nga Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) dhe shteti ku gjenden pronat përkatëse, nuk ka të drejtë t’i përvetësojë, thonë …

Më Shumë

Rusia i kthen Bosnjës borxhin sovjetik

Bosnja tha se Rusia ka rënë dakord që t’i shlyejë asaj borxhin e kohës sovjetike, në vlerë prej 125.2 milionë dollarësh. Ministria e Financave e Bosnjës tha se marrëveshja e nënshkruar më 22 mars në Moskë, do ta bëjë Bosnjën republikën e parë ish-jugosllave që rikthen para të gatshme. Shuma …

Më Shumë

Autostradat e Kosovës në shërbim të bizneseve të huaja

Autostradat e Kosovës që synojnë ta lidhin atë me vendet e tjera të rajonit, nuk kanë reflektuar një zhvillim të madh ekonomik, sado që sipas ekspertëve ato mund ta kenë nxitur këtë zhvillim. Sipas tyre, ndërtimi i autostradave duhet të përcillet me ‘masa të caktuara në fushën e zhvillimit ekonomik’. …

Më Shumë

Ndërgjegjësohen marketet, fillojnë ndarjen e produkteve me vaj bimor

Disa markete të mëdha në vend kanë filluar që të ndajnë në rafte të veçanta produktet me vajra bimore dhe produktet e pastra të qumështit. Shitja e tyre nëpër rafte të njëjta është parë problematike, pasi shumë shpesh ka hamendësuar konsumatorët gjatë blerjes. Sidomos kjo çështje është ngritur nga raportimet …

Më Shumë

Doni të punësoheni në Itali? Ja si të aplikoni

Ditën e djeshme ka nisur përgatitja e kërkesave për 17 mijë punonjësit sezonalë në Itali. Punonjësit sezonalë mund të thirren nga këto vende: Shqipëria, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia por edhe Bosnje-Hercegovina, Bregu i Fildishtë, Algjeria, Egjipti, Etiopia, Filipine, Gambia, Gana, India, Japonia, Korea e Jugut, Maroku, Mauricius, Moldavia, Nigeri, …

Më Shumë